Skip to main content
 ucap selamat untuk semua.

kali ini nak cerita sikit pasal pengalaman kot.
takdalah banyak sangat pengalaman.
tapi dah ada sikit tu kongsi je lah kan?

my friend ex student gmi dan sekarang di uitm lendu pernah cakap, 
"aku rasa macam aku salah pilih la."

hmm bila kita dikasi 2 pilihan dan perlu memilih, bila rasa tak best mesti kita rasa menyesalkan?

aku pon macam tu. 
banyak kali.
aku tahu, korang pun mesti sama.

paling ketara aku rasa bila aku pilih untuk ambik asasi  kat sabah daripada terima pelawa dari kolej matrikulasi selangor. 

menyesal tu tetiba datang bila aku dalam kesusahan atau rasa keseorangan.
"kenapa aku pergi sabah? padahal selangor kan dekat kat rumah."

situasi lain bila aku pilih diploma dari sambung degree.
aku ngaku aku pun tak kuat.
when people saying bout you,
mesti kau rasa down walau benda tu tak betul kan?
cuba lagi sekali rasa menyesal.
tengok kawan2 eksaited sambung degree.
sambung jadi doktor, engineering, cikgu dan lain2.
masing2 hebat.
yes. aku jealous.
itu dulu bila aku lemah pegangan pada takdir.

now i'm realize, aku salah.
aku tak patut keluarkan kesal aku.
aku patut rasa pilihan yang aku pilih tu takda salah dan betul.
tapi bila kita rasa redha,
kita akan rasa manis dengan segala isi yang kita dapat.

alhamdulillah aku ucap kepada pencipta aku.

aku rasa seronok dengan ilmu dia,
dekat level diplom ni belajar macam2.
walaupun sedikit penat buat pertukangan, handle machine conventional, lukisan teknikal yang cerewet.

sebenarnya rasa best bukan sebab tu je.
macam-macam aku dapat. 
ilmu hidup pon banyak.

:)

entah la. banyak benda yang best. tapi nak tulis satu2 pon panjang pulak.

tapi apa2 pon bila agak2 kesal nak datang,
diam sebentar.
ingat tuhan.
datang redha tu nanti.
dah redha rasa manis menanti.


:) :)






Comments

Popular posts from this blog

Aku

Aku pelik.
Pelik macam mana orang boleh buat keputusan.
Aku keliru.
Keliru nak tentukan apa dalam hidup aku.Sometimes people just saying that "life is easy like an abc". But why im still cant to decide what i want to do in my life? What i want to be? Buntu.
Penat.
Celaru.
Semak.Kadang-kadang aku campak je diri ini ikut apa yang diatur. Tapi aku nak jadi orang luar biasa.Life is hard.
Life is rough.Never take it easy.Hope i strong enough to change myself.
Good luck to myself.

Penat

Penat..
Penat bila kau baik dan sebenarnya ada hati.
Penat bila kau suka tapi tak terluah.
Penat bila aku keliru.
Penat bila aku kena jaga hati.
Penat bila kita sama2 malu.
Penat bila kita sama2 tak faham.Penat utk memikir.
Penat utk menaip.-tiangyangberkata-

Silat itu tak tenggelam dalam zaman

Aku bukan si baju merah mahupun kuning.Silat bukan hanya seni dimana gerak langkahnya hanya ditiru untuk dipertontonkan.
Silat juga bukan untuk kepentingan kerajaannya, tapi untuk negaranya.
Negaraku, tanah tumpahnya darahku.
Andai si penjajah datang merobek tanah akan datang, kamu kehabisan peluru; buntu untuk berbuat apa.
Panggil la kami, yang kamu anggap hanya sebagai 'khazanah masa lampau' ini kedepan.
Kami sedia.1 2 3 melayu mungkin dungu.
Tapi bukan semua.
Ada pernah orang bilang: 'Cakap siang pandang-pandang. Cakap malam dengar-dengar.'